Muuttoliike kuntien elinvoiman moottorina

21.3.2019
Kaupungistuminen muuttaa suomalaista yhteiskuntaa. Suuret kaupungit vetävät väestöä kasvukeskuksiin ja tyhjentävät maaseutua, mikä vaarantaa erityisesti kaupunkiseutujen tasapainoisen kehityksen. Kaupungistumisen suurista linjoista huolimatta kyseessä ei kuitenkaan ole yksiulotteinen kehityskulku, vaan seuraavien vuosien ja vuosikymmenien aikana ilmiölle on syntymässä vastaliike. Ruuhka-Suomesta ja hintavista kasvukeskuksista palaavien väestöryhmien muuttoliikkeistä sekä ulkomailta muuttavista syntyy kaupungistumisen vastavirta, jossa paremman elämän edellytyksiä etsitään väljemmin asutuilta seuduilta. Vastavirta tarjoaa kasvun mahdollisuuden erityisesti niille kaupunkiseuduille, jotka ovat liikkeellä tarpeeksi aikaisin ja osaavat hyödyntää omia vahvuuksiaan. Miten Seinäjoen kaupunkiseutua ja sen aluepolitiikkaa tulisi kehittää, jotta seutu voisi menestyksekkäästi kiinnittyä tähän kaupungistumisen vastavirtaan?

Muuttoliike kuntien elinvoiman moottorina on Siirtolaisuusinstituutin toteuttama ja Seinäjoen kaupunkiseudun rahoittama kolmivuotinen hanke. Sen tavoite on vaikuttaa Seinäjoen kaupunkiseudun väestökehitykseen muuttoliiketutkimusta hyödyntämällä. Hankkeessa kartoitetaan kaupunkiseudun muuttoliikkeiden dynamiikka ja erityispiirteet. Sen pohjalta muuttoliikevirrasta jalostetaan esiin seudun omaleimaiset vahvuustekijät. Tämän lisäksi hankkeessa ohjataan kuntapäättäjiä sekä muita paikallisia toimijoita kohti parempaa seutupolitiikkaa. Hanke ottaa muuttoliikkeet haltuun ja valjastaa niistä uudenlaisia kasvun kipinöitä kohden kaupunkiseudun 2020-lukua.

Kutsumme teidät hankkeen kickoff -seminaariin, joka järjestetään Seinäjoen kongressitalossa Framissa maanantaina 8.4.2019 klo 14.00–16.00 (Frami B, 2.kerros, kokoustila Bell & Marconi & Watt & Edison). Seminaarissa keskustellaan kaupunkiseudun lähtötilanteesta ja hankkeeseen liittyvistä odotuksista. Seminaariin on kutsuttu paikallisia kuntapäättäjiä, sidosryhmien edustajia sekä mediaa. Tarjolla myös kahvia ja suolaista makupalaa.

Ilmoittaudu seminaariin alla olevan linkin kautta (viimeistään keskiviikkona 3.4.2019):

https://bit.ly/2TiAeqn

Seminaari on kaikille avoin tilaisuus ja kutsun voi ohjata eteenpäin esimerkiksi erilaisille sähköpostilistoille tai välittää aiheesta kiinnostuneille henkilöille. Toivotamme kaikki tervetulleiksi keskustelemaan muuttoliikkeistä ja Seinäjoen kaupunkiseudun yhteisestä kehittämisestä.

Hanketta rahoittavat Seinäjoen kaupunkiseutu (Alavus, Ilmajoki, Isokyrö, Kauhava, Kuortane, Kurikka, Lapua ja Seinäjoki) sekä muuttoliikkeiden tutkimukseen erikoistunut Siirtolaisuusinstituutti. Yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Helsingin yliopisto (Ruralia-instituutti), Tampereen yliopisto (Alueellisen kehittämisen tutkimusryhmä (Sente) ja arkkitehtuurin yksikkö/Seinäjoen kaupunkilaboratorio), Seinäjoen yliopistokeskus, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Etelä-Pohjanmaan kauppakamari ja Etelä-Pohjanmaan liitto. Lisätietoja hankkeesta antaa Siirtolaisuusinstituutin erikoistutkija Markku Mattila (puh: 044 2592 447, s-posti: markku.mattila(at)utu.fi).

Lataa seminaarin esite.

 

© Siirtolaisuusinstituutti Takaisin ylös